söndag, juni 25, 2006

Bokdesign - Skotthålspockets och tjuvkikslakan

På omslaget till pocketversionen av David Baldaccis bok Till siste man finns det bilder på tre skotthål. Det fjärde skotthålet är inte en bild, det är ett riktigt hål som går rakt igenom hela boken, som om någon hade skjutit ett skott i den. Förmodligen så har man helt enkelt bara ändrat textmallen i boken, så att det finns extra utrymme på alla sidor i höger- eller vänstermarginalen (se bilden), och sedan har man borrat ett hål genom boken. En oerhört enkel grej som ändå blir väldigt effektfull.

En liknande sak finner man i den svenska pocketversionen av Salman Rushdies Midnattsbarnen. I en för boken central episod hålls ett vitt lakan upp framför en kvinna, i detta lakanet har man klippt hål för att en doktor ska kunna undersöka kvinnans kropp utan att han ser henne helt naken. På bokens omslag finns detta lakan med ett riktigt hål i. Genom hålet i bokens omslag ser man igenom till sidan under, där den nakna kvinnan står. Även detta är ett mycket enkelt men brilljant formgivningsgrepp.

Med en vanlig pocketbok kan man göra så otroligt mycket mer än att bara skriva författare och titel på en vit bakgrund. Förhoppningsvis kommer förlagen inse och ta vara på dessa möjligheter mer och mer. Till viss del kan ovan nämnda saker vidga en läsupplevelse, om inte annat för illusionen tas ett steg vidare - är det kanske ett riktigt pistolskott som har genomborrat boken? Och sen kan man ju faktiskt inte komma ifrån att det är väldigt kul med all sorts formgivning, vare sig det gäller böcker, skivor eller något annat, där man hittar på något annorlunda och oväntat.

Även om förra årets bokförsäljning nådde rekordsiffror får man inte inom bokbranschen, så som man gjort inom hela musikvärlden, blunda för den konkurrens som ljud- och e-böcker innebär. Även om piratkopiering inte har påverkat den svenska bokbranschen i någon vidare utsträckning än, så ökar nu risken för detta med de nya digitaliserade litteraturformerna. Det är då extra viktigt att man gör sina produkter - böckerna - extra intressanta, att man ger dem ytterligare värde utöver själva texten. Men för all del Bonniers - skygglappar på, så kommer jag snart och tar er!

Inga kommentarer: