fredag, januari 20, 2006

Homoerotik

SlashNej, jag har inte precis upptäckt Turbonegro, jag vet att de är balla. Och nej, jag har inte varit inne på Aftonbladets Nöjessidor och läst om att killarna i Alcazar har hånglat på scen eller bråkat. Jag har läst slash. Eller snarare om slash.

Slash är en liteträr undergroundgengre som har funnits länge, åtminstone sen sjuttiotalet, men i och med internet har den växt en hel del på senare tid. I kort kan man säga att slash är något som handlar om två redan existerande manliga karaktärer som börjar "strula runt". Slash förekommer både i textform, som noveller eller romaner, och i bildform, för det mesta som seriestrippar. Det finns alla sorters slash, från mjukhångel till råsex.

De karaktärer som man använder sig av inom slash är sådana som redan finns, antingen inom annan litteratur eller på film eller tv. Tidigare har det bland annat funnits mycket Star Trek- och Star Wars-slash, men på senare år har Harry Potterslash blivit väldigt stort på internet. I olika forum, ofta med något tema (t.ex. Harry Potter), publicerar och läser man egna och andras slashverk. Majoriteten av de som sysslar med slash är tjejer. Caroline, bland annat initiativtagare till det svenska slashcommunityt Svensk Slash, har sin teori om tjejer och slash. Enligt henne så kan man jämföra tjejers slashengagemang med killars konsumtion av lesbisk porr. Slashen har dock en större spännvidd mellan det "mjuka" och det grova. Dessutom innebär slashen ofta ett större engagemang från konsumenterna, med egen kreativitet och eget skapande.
Slash med kvinnliga karaktärer förekommer också, men är inte lika vanligt. Då kallas det femslash eller femmeslash.

Harry Potter Slash ArtExempel på tv-serier, filmer och böcker som man plockat slashkaraktärer ifrån är:
Harry Potter
Star Trek
Star Wars
Buffy The Vampire Slayer
The X-Files
Bibeln
och många många fler.

För att vara helt ärlig så har jag i princip inte läst någon slash själv, så jag kan inte direkt uttala mig om dess kvalitet. Men jag tycker att det är fascinerande, både som alternativ till den manliga porren och som ett litterärt undergroundfenomen.


Vill du läsa mer slash så kolla in de här länkarna:
Wikipediaartikel om slash
Yahoos slashlänksamling
Slashfiction.net - Stort slasharkiv
The Potter Slash Archive
Pornish Pixies - Lite hårdare slash

4 kommentarer:

Anonym sa...

ah så trevligt skrivet. y!galleriet med bibel(!)slash var mer än vad jag visste om!

det som ibland får mig frustrerad är dock svenssons reaktion på detta. 85% av alla jag "introducerat" slash för reagerar som följer:
"va? eww! varför? eller vänta, berätta inte."

folk kan inte ens föreställa sig hur otroligt stort och utbrett det här är...

Anonym sa...

Det var intresant skrivet =)

Håller med carro om hennes kommentar...

Jag har bara en sak att tillägga och det är "real person slash", vilket nu inte nämnt. Det är, vilket framgår av namnet, skrivet om rikgia personer såsom band medlemmar, skåespelare, politiker eller liknande. Detta upplever jag personligen som om det är ännu mer tabu, eftersom personerna verklgien existerar och kan ta illa upp av det skrivna.
Tänkte bara att du kinde avra intreserad...

Tack för en trevlig läsning!

Anonym sa...

Sånt här gillar vi! Eller ja, just slash tilltalar mig inte så värst i sig, men som litterärt fenomen är det grymt intressant. Försök gärna snoka reda på fler undergroundlitterära strömningar.

Anonym sa...

Uppå källarbacken uppå källarbacken UPPÅ KÄLLARBACKEN uppå källarbacken yeah yeah yeah baby KÄÄÄÄLLLARBAAAAAAAAACCCKKKKKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN!!!!!!!!!!!