lördag, januari 21, 2006

Gratis är gott

Trots att min dator har börjat flippa, så att bland annat en del bokstäver faller bort ibland, ska jag försöka skriva det här inlägget.

Det finns få saker som är så tillfredställande att få något och att få det gratis. Vare sig det handlar om en kall slize pizza, en trasig jojo, ett klistermärke eller en avslagen cola. På internet kan man ibland stöta på sådana fina saker, jag ger er två och ett halvt tips:

Gratis novell- och diktsamling
Färdlektyr har sen flera år tillbaka getts ut i samarbete mellan bland annat olika länstrafiker. Färdlektyrböckerna rymmer dels ett par bidrag från svenska gymnasieungdomar som har vunnit årets färdlektyrtävling, med framförallt så innehåller den också noveller av kända och etablerade författare. I årets färdlektyr medverkar till exempel Per Hagman och Liza Marklund. Man kan helt gratis beställa hem boken till sin brevlåda från fardlektyr.nu.

Party-DVD
Alkoholkommitén har i uppdrag att förbättra ungdomars alkoholvanor. Det försöker de göra med till exempel filmen "Festmetoden", där bland annat Erik Haag, Fredrik Lindström och Sahara Hotnights medverkar. Filmen är upplagd som en utbildingsfilm, ungefär som de man får se i skolorna ibland, med skillnaden att den faktiskt är ganska underhållande. I princip så är det en guide till den perfekta fyllan, med maximalt nöje utan bakfylla eller minnesluckor. Festmetoden finns på DVD, och den kan man beställa gratis från festmetoden.se. Som sagt så är det här en ganska underhållande film, men eftersom den är gratis, och gratis är gott, så blir den plötsligt väldigt underhållande.

Det två och halfte tipset
Mitt sista tips är inte helt gratis, bara en liten stund. Hos Boxman kan man hyra film. De har runt åtta tusen filmer, ett rätt bra urval med andra ord. På deras hemsida kan man välja de filmer man vill se och rangordna dem på en lista. Sedan får man första filmen på listan hemskickad till sig. När man tittat klart på filmen skickar man tillbaka den gratis i det svarskuvert som man fick med filmen från boxman. När de har mottagit den så skickar de ut nästa val på listan. Det kan vara lite frustrerande när postgången är seg ibland, men annars är det ett väldigt smidigt system måste jag säga. Självklart kostar det här pengar. Beroende på hur många filmer man vill ha hemma i taget så kostar det olika mycket per månad. Men, de brukar alltid ha något proverbjudande, för studenter och för vanligt folk, där man kan provhyra lite filmer gratis under en begränsad period, ibland två veckor ibland en månad. Värt att testa, men kom ihåg att avboka i tid om du inte vill betala för månaden efter din gratisperiod har tagit slut. På deras hemsida hittar du ett av deras senaste erbjudanden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Festmetoden-filmen är tillfälligt slut. Bummer! Men färdlektyren är beställd i alla fall. Film betalar jag ytterst sällan för. :)