tisdag, januari 10, 2006

Dom ser dig

USA:s terrorhets har knappast dämpat rösterna om ökad avlyssning. I Sverige finns redan långt framskridna förslag om avlyssningsprojekt, och flera är förmodligen redan igång inofficiellt i mer eller mindre stor utsträckning. Det talas om att avlyssna och lagra all svensk telekommunikation, inklusive telefonsamtal, fax och all internettrafik. Senast idag fanns det med en artikel om detta i DN, läs den här.

Att vi hela tiden kommer närmre och närmre ett övervakningssamhälle, med fler övervakningskameror, teleavlyssning med mera, skrämmer mig oerhört. I ett så digitaliserat samhälle som vi lever i nu skulle man med hjälp av register från bibliotek, kreditkortsföretag, tele- och internetoperatörer kunna göra väldigt detaljerade kartläggningar av privatpersoners liv.

En alltid lika aktuell bok när det gäller sånt här är Georg Orwells
1984, om en värld där övervakningssamhället har drivits till sin spets. Det är en hemsk men läsvärd och väldigt tänkvärd bok. Tyvärr ligger nog inte Orwells Storebrorsvärld i en så avlägsen framtid som man skulle önska. Läs hela engelska versionen av 1984 gratis på Online Literature.

Gör din röst hörd innan man lyssnar av den mot din vilja!

3 kommentarer:

Johan Wicklén sa...

Rekomenderar även filmen från 80-talet. Mörkare, tristare och mer deppig film finns knappast. Ahh yeah, har länkat till din blog nu ; )

Anonym sa...

Ett serietips som motreaktion på storebrodern: Marjane Satrapis "Persepolis". Fyra serialbum om motstånd i något så kontrollerat som Iran på 70- och 80-talet. Den är väldigt hemsk och väldigt upplyftande. Oavsett hur mycket en stat vill kontrollera folket finns det alltid kryphål och människor som vägrar att acceptera.

Jesper sa...

Jag läste faktiskt om en som tipsade om Persepolis i Rocky igår. Låter riktigt intressant. De har tydligen den på stadsbiblioteket, men den är utlånad just nu. Ska försöka låna den sen, om jag kommer ihåg.