lördag, mars 25, 2006

Dikter, sms & cola åt folket

Sms-tjänster blir bara populärare och populärare, borde man inte kunna använda sig av dem då till att försöka bredda intresset och tillgängligheten till dikter och poesi. Det borde inte vara så komplicerat att anordna en sms-tjänst där man kan prenumerera på att få dikter skickade till sin telefon. Tjänsten ska helst vara gratis, för att öka intresset för den, eller i alla fall kosta så minimalt lite som möjligt.

Dikterna man skickar ut skulle man framförallt kunna plocka från äldre författare. Personligen skulle jag väl helst se att man pushade för ny och färsch poesi, men det finns en stor fördel med äldre dikter. Alla texter blir nämligen copyrightfria sjuttio år efter att upphovsmannen/kvinnan har dött. Det betyder att om den som har skrivit dikten man skickar ut har varit död i sjuttio år eller mer behöver man inte oroa sig för några upphovsrättsregler och framförallt så slipper man att betala nån ersättning till författare eller deras efterlevande. Det här gäller dock bara svenska texter, såvida inte översättaren också har varit död i över sjuttio år. (Läs mer om copyright på Projekt Runeberg.)

Utöver de äldre dikterna skulle man sedan också kunna ta in nyskrivet material som författare själva får skicka in till de ansvariga för tjänsten. Det inskickade materialet måste då självklart kvalitétsgodkännas av de ansvariga. Problemet är att man förmodligen inte skulle ha någon större möjlighet att betala ut ersättning till författarna, men de skulle, förutsatt att tjänsten har hyfsat med användare, få god publicitet. Dessutom skulle man kanske också kunna plocka in dikter från moderna "stora" diktare (och kanske låtskrivare), om inte annat för att använda deras texter för att få publicitet och uppmärksamhet.

Hela idén är, om jag får säga det själv, ganska lysande, med ett stort undantag - formatet. De flesta dikter är ändå ganska långa, i jämförelse med sms. Även om man försöker att bara välja ut kortare dikter, och kanske hoppar över t.ex. den tjugo sidor långa Herkules av Stiernhielm, så återstår fortfarande problemet med radbytena. I många dikter spelar radbyten en avgörande roll för diktens rytm, risken för att dessa skulle försvinna i ett sms är stor eftersom raderna i ett sms är väldigt korta. Man kan heller inte göra traditionella radbyten i ett vanligt sms.

Problemet med det lilla formatet och radbytena borde man dock kunna lösa på något sätt. Hur som helst tycker jag att det är en fin idé som är värd att fundera vidare på.

Ut med poesin från de cigarrindränkta finsalongerna och in med den i den colabubblande popkulturen!

1 kommentar:

Johan Wicklén sa...

fin tanke det där, finns ju massa sms tjänster som man kan skriva upp sig på gratis. Då tar ju dom iofs en del av pengarna men ändå ; ) doit! Hoppas på mycket Marwell å Donne...