onsdag, augusti 16, 2006

Maria & José

Erlend Loe, författare till bland annat Naiv.Super och nu senast Doppler, har även skrivit en del barnböcker. Hans bok Maria & José är inte direkt en barnbok, men det är inte någon traditionell vuxenlitteratur heller, snarare en bilderbok för vuxna. Boken är tunn och man läser lätt ut den på en kvart eller så.

Berättelsen handlar om Maria, en lyckad och eftertraktad kvinna som är helt nöjd med sitt ensamma liv, och om José som älskar Maria och bor i hennes öra. Historien är många gånger absurd och rolig, men också fin i sin enkelhet. Kärlekshistorian mellan Maria och José är dock inte helt okomplicerad. När jag läste boken första gången var det något som störde mig - dels att Maria var så präktigt perfekt och dels det faktum att José faktiskt, i flera bemärkelser, tvingade sin kärlek på Maria utan hennes vetskap. De här sakerna kommer i ett annat ljus om man sätter in boken i ett sammanhang - det bibliska, som det redan i boktitelns anspelning på Maria och Josef finns starka paralleler till. I ett bibliskt sken kan boken snarare ses som en fundering över hur god Guds kärlek egentligen är när den med makt och osynligt ingripande tvingar sig på människor. På så sätt växer berättelsen från att bara vara en absurd kärlekshistoria mellan två människor till att också handla om kristendom, gudsmakt och vad kärleken egentligen är.

Bokens illustrationer tar upp minst lika mycket utrymme som texten. Bakom bilderna står Kim Hiorthøy. De flesta av illustrationerna består av målningar och teckningar, ibland underliga, ibland roliga och ibland väldigt fina. Utöver teckningarna blandas också väldigt mycket foto och collageteknik in, vilket ger bilderna fler nivåer och gör dem riktigt intressanta.

Det skulle vara intressant med en större utgivning av den här typen av böcker - korta och snabblästa men ändå välskrivna böcker för vuxna av nya fräscha författare. I våra stressade tider borde sådana böcker kunna sälja som smör, droppa bara priset till en tjuga per bok och öka utbudet. Utgivningen skulle kanske till och med kunna förses med en prenumerationstjänst, likt den En bok för alla har.

3 kommentarer:

Johan Wicklén sa...

Låter nice det där. Skulle jag med vilja bläddra i, eller skriva själv och göra bilder. Inspirations-boost, tack så mycket.

Jesper sa...

Ja, jag blev också jättesugen på att göra en själv. Måste bara få nån storyidé. Hör av dig när du skrivit din, så ska jag ge ut den :b

Johan Wicklén sa...

Självklart ; D