måndag, augusti 28, 2006

En värld att fastna i

Vissa böcker kan man inte lägga ifrån sig och trots att de är på över sexhundra sidor så känns de ändå korta. En sån bok är Stieg Larssons Flickan som lekte med elden, uppföljaren till hyllade Män som hatar kvinnor. Jag har precis färdig med boken efter tre dagars sträckläsning och jag tycker verkligen om den. När man läser böcker som är så bra vill man bara få stanna kvar i den världen. Flickan som lekte med elden är precis som Män som hatar kvinnor en samtidigt spännande, hemsk och rolig bok. Personporträtten är tecknade med mycket värme, framförallt så engageras man snabbt i de båda huvudkäraktärerna - den Kalle Blomkvistinspirerade Michael Blomkvist och den Pippi Långstrumpliknande outsidern Lisbeth Salander. Bokens första halva koncentrerar sig på att följa karaktärernas liv och arbetet på tidningsredaktionen Millenium, medan andra halvan mer påminner om en traditionell deckarthriller. Boken är fylld med roliga detaljer och referenser till populärkultur. En kul grej är att i mitten av boken träder dessutom proffsboxaren Paolo Roberto in som en fiktiv karaktär och spelar en aktiv roll i bokens handling.

Nu när
Flickan som lekte med elden är utläst är det bara att vänta på den tredje och sista delen i Milleniumtriologin, som bör komma i inom närmsta året. I vanliga fall kan man alltid vänta på att ens favoritförfattare ska skriva färdigt nästa bok. Tyvärr lär det inte bli någon mer bok av Larsson efter den tredje, eftersom han hastigt gick bort 2004. I en artikel på Svensk Bokhandels hemsida antyds det dock att Stieg Larsson innan sin bortgång hade hunnit påbörja åtminstone ytterligare en bok. Jag har e-mailat Norstedts och frågat om de har några planer på att släppa denna eller dessa böcker i framtiden, men än så länge har jag inte fått något svar.

Stieg Larssons
Män som hatar kvinnor finns både inbunden och på pocket. Flickan som lekte med elden släpptes i inbundet format i våras. Besök den officiella hemsidan här.

2 kommentarer:

Johan Wicklén sa...

Jag vill! jag vill!

Jesper sa...

Do it. Do it now!