lördag, augusti 12, 2006

Gaarder skapar Israeldebatt

Författaren Jostein Gaarder, som bland annat skrivit böckerna Sofies Värld, Julmysteriet och Spelkortsmysteriet, har med en debattartikel i Aftenposten skapat stor debatt kring Israel och kriget mot Libanon. I "Guds utvalgte folk" går han i hårda ordalag till attack mot Israel, deras krigsföring och deras sätt att behandla det palestinska folket.

Gaarder skriver bland annat "
Ingen vei tillbake. Det er på tide å øve inn en ny lekse: Vi anerkjenner ikke lenger staten Israel. Vi kunne ikke anerkjenne det sørafrikanske apartheidregimet, og vi anerkjente ikke det afghanske Taliban-regimet. Så var det mange som ikke anerkjente Saddam Husseins Irak, eller serbernes etniske rensing. Nå må vi venne oss til tanken: Staten Israel i sin nåværende form er historie."

Kritiken lät självklart inte vänta på sig, speciellt då Norge traditionellt sett varit mer pro-isrealeiska än vad man är i Sverige. Nu, några dagar senare, har Gaarder valt att skriva ytterligare en krönika. Han säger sig vara missförstådd av många, bland annat till följd av att han använde en hård gammaltestamentisk retorisk stil i sin första artikel. I den senaste försöker han förtydliga vad han egentligen ville få sagt, men understryker att han inte på något sätt backar i sin hårda kritik. Läs den nya krönikan, "Forsøk på klargjøring", kan läsas här. Med sin förklaringskrönika vill Gaarder också försöka att rikta uppmärksamheten mot det som är det viktiga just nu - de bomber som faller och de civila som dör i krigets Libanon.

Göteborgsposten skrev om Gaarderdebatten i häromdagen, där refereras också kortare delar av debattartiklen "Guds utvalgte folk" på svenska.

Inga kommentarer: