tisdag, augusti 22, 2006

Kanonförslag

Som kanske är bekant så har kanondebatten varit hård på DN:s kultursidor i det sista. Nu har Johan tipsat om att man på DN:s hemsida kan skickan in tre egna förslag på vilka litterära verk som borde finnas med i kanon.

Tre verk som jag skulle vilja ha med i kanon är:
- Trainspotting av Irvine Welsh
- Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
- Naiv.Super av Erlend Loe

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... jag ver mer okontroversiell i mina val: 1. Gösta Berlings saga, 2. Doktor Glas, 3. Främlingen.

Eller ja, jag röstade mest i hopp om att vinna något. Till exempel en eventuellt färdigställd dn-kanon. Det hade suttit fint.

Jesper sa...

Jag kan fortfarande inte riktigt förstå fascinationen över Doktor Glas, även om det är en bra bok. Jag uppfattade inte ens att det var nån vinstmöjlighet, men dte vore ju trevligt. Men det borde de väl lotta ut i sånna fall, så att det inte hänger på att man röstar "rätt".

Anna sa...

Jag hade röstat på Den vidunderliga kärlekens historia av C-J Vallgren, Tribut av Alexander Skantze och öhm, jag vet inte... Det är ju onödigt att rösta på typ Lagerlöf för hon och c.o kommer med ändå. Men jag fattade att det bara var svenska böcker som fick vara med? Om inte så vill jag ha med Dumskallarnas sammansvärjning av J. K. Toole också.

Johan Wicklén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan Wicklén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Johan Wicklén sa...

Jag var feg. Tog mina gamla klassiker. Allt kidsen behöver läsa. Lite aga bör dom få också.

Jesper sa...

Anna: Det gäller både svenska och utländska författare. Vallgren hade fått vara med på min lista också om det bara varit svenska författare, men nu hade han ju ett par miljoner författare till att slåss med. Skantze har jag aldrig hört talas om. Nåt att kolla in kanske?

Johan: Vilka klassiker blir det då? Onåd?

Johan Wicklén sa...

Onåd, Stäppvargen och Kvinnor och...

Anna sa...

Johan: Ja, lite fegis är du faktiskt ;)

Jeppe: Skantze kan jag förstås varmt rekommendera. Han hade en framgång med Grattis Gud för några år sedan och som han också fick augustpriset för vill jag minnas. Sedan skrev han Tribut och blev totaldissad. Personligen så tycker jag att det är fantastiskt att man kan skriva en hel roman om ett projekt som läsaren aldrig egentligen får grepp om.

Alla: Jag har hört rykten om en bokblogg. När kommer den igång? Jag tycker det verkar finnas utrymme för en dylik...

Johan Wicklén sa...

Starta en då vettja ; D

Jesper sa...

Anna:

Öh. Den där beskrivningen gjorde mig inte direkt sugen på boken, faktiskt. Låter mer som ett stort åstadkommande (åstakommande?) för författaren än som en spännande sak att läsa om för läsaren. Men, jag kan ha fel, det har hänt en gång förut.

Ja, det cirkulerar i kultursverige rykten om en ny het, fräsch, tuff, stor, stark, bra och dygdig bokblogg som ska vara på gång. Jag kan härmed, för första gången halvofficiellt bekräfta detta rykte. Alla medlemmar av det i sju riken ärade och tolv länder hyllade Stiernhielmssällskapet är tänkta att både bli informerade och invigda i detta projekt så snart ett, som spanjorerna säger, face-to-face-möte äger rum.