fredag, april 21, 2006

Gratisböcker

Internet är fullt av gratisböcker, de flesta är inlästa eller inscannade efter att de inte längre är skyddade i upphovsrätten. När en författare har varit död i sjuttio år eller mer blir hans eller hennes verk fria att använda för alla, eftersom copyrighten upphör då.

Om man vill hitta äldre svensk, och till viss del även norsk och dansk, litteratur på internet så är det i första hand Projekt Runeberg som gäller. Projektet startades 1992 på Linköpings Universitet. Det utvidgas hela tiden och deras katalog är idag ganska omfattande. Hos Projekt Runeberg kan man bland mycket annat läsa CJL Almqvists, Strindbergs, Gustav Fröding, Selma Lagerlöfs och Hjalmar Bergmans verk. Dessutom har de publicerat gamla årgångar av tidsskrifter, uppslagsverk, biblar med mera.

Projekt Runeberg är de som har flest svenska titlar utlagda på internet, men det finns också andra källor som kan vara värda att ta en titt på om man letar lite äldre litteratur. Svenska Akademien har lagt ut ett antal svenska klassiska titlar i PDF-format och Språkbanken har också en mängd olika verk att välja på, bl.a. de av Bellman och Strindberg, samt olika ordböcker.

För utländska titlar så rekommenderar jag Online Literature, de har allt. De har Mary Shelly, Gogol, Shakespear, Tolstoj, Swift, Joyce, Ibsen, Conrad, systrarna Brontë, Dickens. You name it och de har det.

Amerikanska arkivet Project Gutenberg ska tydligen vara bra också, men jag har aldrig använt det själv.

Hoppas du har tåliga ögon eller mycket papper i skrivaren, god läsning!

Inga kommentarer: