torsdag, oktober 05, 2006

Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, författare till Ett öga rött och Montecore, var idag och föreläste på Växjö Universitet. Precis som på bokmässan var han både väldigt intressant och rolig. Än så länge har jag inte hunnit läsa någon av böckerna, men jag har dem numera införskaffade, så jag ska sätta tänderna i dem så snart jag får tid. Man blir i alla fall mer och mer sugen på att läsa dem för varje gång man hör mer om dem.

Ämnet för dagens föreläsning var språk och makt. Khemiri pratade om hur språket kan användas både för att demonstrera och utöva egen makt och att trycka ner någon annan. Mycket cirklade också kring hur invandrare och människor med utländsk bakgrund diskrimineras och automatiskt nedvärderas bara för att de inte till fullo hanterar det svenska språkets alla nyanser och regler, även när de kan göra sig fullt förståeliga. Han berättade också om det, i efterhand både komiska och tragiska, mottagandet av debuten
Ett öga rött, där många kritiker bland annat utgick ifrån att bokens antisemitiska och sexistiska huvudperson var Khemiri själv och flera trodde också att Khemiri knappt kunde prata svenska. Det var framförallt detta mottagande av boken som inspirerade honom till hans andra roman, Montecore, där han leker med sanningar och ett tydligt konstruerat språk.

Att Khemiri inte har några problem med språket är helt klart. Snarare är han förmodligen en av de skickligaste författarna och språkhanterarna som vi har i Sverige idag. Han har en enorm känsla för språkets nyanser och hur han skall utnyttja dem på olika sätt i sitt författarskap. Han har alla möjligheter att bli hur stor som helst - han är nyskapande, arbetar inom flera genrer (drama och prosa) och inte minst så är han oerhört skärpt och har mycket att säga, vilket också gör honom till en god och intressant talare.

2 kommentarer:

Anna sa...

...och givetvis gör han sig jävligt bra på glassiga magasins omslag. ;) Jag håller med dig om att han verkligen har potential, speciellt med tanke på hur ung han är och att han faktiskt bara har skrivit två böcker. Han känns jävligt reflekterande och intressant på det där bra sättet.

Jesper sa...

Jag tänkte faktiskt skriva det, att han dessutom är otroligt stilig och har ett perfekt författarutseende samt en ödmjuk men stor pondus. Men det kändes för mycket, så jag skriver inte det.