måndag, juli 24, 2006

Sult

Som jag har basunerat ut ett par gånger tidigare här så är en ocensurerad utgåva av Knut Hamsuns underbara bok Svält på gång från Modernista förlag. Förseningarna har dock varit många och något fast utgivningsdatum verkar inte finnast för tillfället. Därför har jag ägnat mig åt lite undersökningar om tidigare utgåvor av bokens originalversion. Efter en del väntetid har jag nu fått svar från det norska bokförlaget Gyldendal som ger ut Hamsuns böcker i Norge. Enligt dem så ska det finnas en faksimilutgåva av den första versionen, alltså den ocensurerade, av Sult som gavs ut 1990 av nämnda förlag. Tyvärr har faksimilet inte funnits i lager på flera år och några norska bibliotek besöker jag inte så ofta. Så det som gäller om man vill ha tag på orginial-Svält utan att behöva vänta på Modernista är att leta upp faksimilutgåvan på något norskt anitkvariat.

Äh, varför inte lägga ut hela mailet rakt av:

Hei Jesper,
Jeg har nå snakket med vår fremste Hamsun-doktor, Lars Frode Larsen, for å få klarhet i dette.
Det er selvfølgelig helt riktig som du sa at Hamsun selv omarbeidet sin roman Sult. I senere utgaver hos Gyldendal har man derfor lagt Hamsuns bearbeidede versjon til grunn.
Det er dog ett unntak fra dette:
I 1990 ga Gyldendal Norsk Forlag ut en faksimile av førsteutgaven av Sult. Siden denne er en fotokopi av originalen så er dette den utgaven som du trenger. Utgaven er ikke lenger i salg, men skal finnes på alle bibliotek.
Herr Larsen ba meg også advare deg mot å kjøpe Dansk Gyldendals Bekkasinutgave. Denne ble markedsført som identisk med 1. utgaven, men viste seg å være basert på Hamsuns bearbeidede versjon.

Lykke til i jakten på faksimileutgaven fra 1990.

Inga kommentarer: