fredag, mars 09, 2007

Mannen utan minne

Jag har precis sett en otroligt bra film: Mannen utan minne. Filmen är finsk och är gjord av regissören Aki Kaurismäki. Förutom att den var oerhört snyggt gjord, filmfotot och hela stilistiken, så hade den ett underbart manus och riktigt bra skådespelare. En man blir brutalt rånad och vaknar upp utan minne. Han hamnar bland dem som inte har det så gott ställt och bosätter sig i en container. Hos Frälsningsarmén får han både jobb, kostym och kärlek. Hela filmen, skådespeleriet och miljöerna är oerhört karga, men på ett sätt som framhäver allt det vackra och allt det starka ännu mer. Kaurismäki har inte direkt gödslat med dialoger, men de som ändå finns är hur bra som helst. Det är ingen svår film, men den är väldigt annorlunda och skiljer ut sig från det mesta man brukar se annars. Tvärtemot vad man skulle kunna tro är det också en riktig feel-good-film.

Med andra ord - se den!

2 kommentarer:

Charlotte W sa...

Ja, den är underbar.
Gillar särskilt scenen när mannen ringer på hos frun, som han ju inte minns, och försöker ställa in sig med orden: "Är din mamma hemma?"
Självklart uttalat med stenansikte.

Jesper sa...

Ja, det finns hur många guldrepliker som helst. Skulle vilja ha manuset i pocketform. Blir nog helt annorlunda utan det speciella agerandet och bilderna, men jag tror att det kan funka bra som bara text också.