torsdag, mars 08, 2007

Internationella mansdagar

Med anledning av att det idag är internationella kvinnodagen gjorde Smålandspostens ungredaktion en enkät där de frågade fem personer på stan om de tyckte att man borde ha en internationell mansdag också, eftersom man har en kvinnodag. Alla svarade ja. Hur korkade, kortsynta, oreflekterande och blinda får man bli egentligen?! Vi har en internationell kvinnodag, då kvinnor och frågor som berör kvinnor, uppmärksammas extra och får stå i centrum. Vi har trehundrasextiofryra internationella mansdagar, då män får stå i centrum, då män får mer uppmärksamhet, då män är värda mer, då män får mer makt, då män får högre löner, då män prioriteras och gynnas. Så när hade man tänkt lägga in den extra internationella mansdagen? Åttonde mars?

2007. Man kunde ju ha hoppats att vi hade kommit längre nu.

(Missa för övrigt inte att Nittonde Stolen uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att recensera tre av feministen
Frida Stéenhoffs nyutgivna texter. Boken ges ut på Rosenlarv förlag och recensionen kommer att publiceras på Stolen under dagen eller kvällen.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Så när hade man tänkt lägga in den extra internationella mansdagen? Åttonde mars?"

Bra skrivet!

Anonym sa...

Det är fan en skam att det ska behöva finnas en kvinnodag, och att det dessutom bara är en till antalet.

Den undangömda signalen, som far omkring med osynligt infrarött ljus över hela almanackan, är att så fort klockan passerar tolv i natt är det helt i sin ordning att gå tillbaka till "ordningen". Det är som sådana där multikulti-veckor och multibultirulti-år: genom att utlysas och sättas inom gränser markeras de som ett slags undantag. Resten av tiden, runtomkring, utgör norm som ytterligare legitimeras som sådan genom att just maka lite snällt på sig för dessa - tillfälliga - undantag.

Det vill jag mena på är baksidan av allt bra som uppmärksammas på till exempel kvinnodagen.

Jesper sa...

Nanna: Tack.

Arvid: Ja, du har en poäng där. Samtidigt så tror jag som du skriver i början att det tyvärr fortfarande behövs en kvinnodag. Självklart får det inte bli så att man klappar sig på ryggen den nionde mars och säger att det där gjorde vi fint, det får vi göra om nästa år. Utan att man självklart fortsätter arbetet året och dygnet runt. Men det är nog ändå bra med en extra "ursäkt" att få ta upp frågan på dagordningen ge den extra uppmärksamhet.

Anonym sa...

Å, ja, precis, oj oj vad jag håller med. Du är en smart man minsann.