söndag, december 10, 2006

Fredspris för mikrolån

Årets Nobelfredspris har tilldelats Muhammad Yunus från Bangladesh. Yunus har startat en bank som lånat ut små lån till fattiga människor, framförallt kvinnor, utan säkerhet, så att de har kunnat få ett startkapital och en möjlighet till att själva ta sig hur fattigdomen.

Under sitt tal i Oslo talade Yunus om vikten av att utrota världsfattigdomen för att kunna uppnå fred: "
Det [fattigdom] kan aldrig leda till fred. Fattigdom betyder total avsaknad av mänskliga rättigheter. Fred kan inte upprätthållas i ett samhälle som präglas av frustration, fientlighet och ilska."

Priset är på många sätt också en politisk markering för en öppnare och mer försonande världspolitik. Ordförande för den norska nobelpriskommitén
Ole Danbolt Mjøs sa "Efter den 11 september 2001 har vi i västvärlden haft en tendens att demonisera islam. Det är en viktig uppgift att minska klyftan mellan oss i väst och muslimer. När vi ger årets fredspris till Muhammad Yunus och Grameen Bank ser världen att väst har en del att lära av de muslimska länderna."

Det är skönt att få läsa om lite goda nyheter bland all skit. Om folk som tar tag i saker och försöker hitta på konstruktiva idéer för att göra situationen bättre för sina medmänniskor utan att ha något vinsintresse i bakhuvudet.

Läs DN:s artikel om prisutdelningscermonin.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Borde han inte få ekonomipriset?

Jesper sa...

Jo, man tycker ju nästan det. Fast samtidigt så känns fredspriset större och mer uppmärksammat.

mattiasg sa...

ekonomipriset går säkert istället till ngn fin gubbe i den friiiia världen som hittat nya flödande system för att underbygga mikrolånen.
ge o ta. morot o piska.

Anonym sa...

Jag tycker verkligen om din blogg. Ska bestämt länka till dig.