onsdag, december 12, 2007

Angående människors förmåga att chockeras

Ingen har väl missat granskningen av ICAs kötthantering? Självklart är det bra att de granskas och att problemen uppmärksammas, så att de förhoppningsvis kan åtgärdas. Det konstiga är att folk reagerar så starkt som de gör. Är det verkligen någon som seriöst är chockad över det här? Att mataffärer ompackar och fuskmärker kött är väl knappast någon nyhet och att ICA skulle vara den enda kedjan som sysslar med det är ju helt befängt. Jag har svårt att tänka mig någon matvarukedja som inte sysslar eller åtminstone har sysslat med det i någon utsträckning.

Upprörs gärna över dålig mathantering, men låtsas inte vara förvånad. Kräv gärna förbättring från ICA, men gör det också från alla andra matvarukedjor du handlar hos. På tv igår berättade de dessutom om att de flesta ICA-butikerna som en följd av köttlarmet har svikit lokala köttdistributörer och istället vänt sig till centrallager. Hej transporter! Hej klimatförändringar! Hey apocalypse now.


För inte så länge sen lät sig dessutom massor av människor uppröras över att Veckorevyn skrev om en lycklig hora. Självklart kan man föra många diskussioner kring prostitution, om det är bra eller inte, och så vidare. Personligen är jag övertygad om att det finns lyckliga horor, även om det förmodligen går väldigt många olyckliga på varje lycklig.

Saken med Veckorevyn är dock att det blir folkstorm kring en enda artikel som ställer sig positiv till prostitution, medan tidningen i varje nummer pumpar ut uppfostran/information/propaganda om hur unga tjejer ska bli bra/smala/riktiga/villiga/oslampiga/heteronormativa/utseendefixerade kvinnor vars viktigaste uppdrag här i livet är att vara åtråvärda för och kunna tillfredställa män.
Det tror jag är ett större hot mot tjejers välbefinnande i allmänhet, än vad prostitution är, och ett större hot mot jämställdheten än vad exempelvis porrtidningar är. Där har ni något att chockeras över. Men som vanligt är det ju mycket svårare och jobbigare att uppröras över vad flera tidningar eller matkedjor gör hela tiden, än vad någon skriver i en enskild artikel eller gör i en enskild butik.

Missa inte Annas inlägg om veckoryevynmoralpaniken, som både skrevs tidigare och utförligare än min text, men jag skyller på grammatiktentaplugg och annat viktigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

det där med ica och köttet, det är ju äckligt som fan, vilken tur att jag inte äter kött.

ja, granar luktar mest, men luktar dom bäst? ja det kanske dom gör. ska lukta runt lite igen sen.

hej!